De Brussel·les a Amsterdam. Anvers, Bruges, Gant – 2/4

Antwerpen (Anvers)

Antwerpen significa llançar la mà i fa referència a la llegenda segons la qual el soldat romà Silvius Brabo s’enfrontà al cruel gegant Antigoon i, després de matar-lo, li aplicà el mateix que el violent gegant tenia per costum: tallar la mà i llançar-la al riu. De Brabo deriva el mom de la regió de Brabant. A la bella plaça Grote Markt, davant de l’Ajuntament o Stadhuis, domina l’estàtua de bronze d’aquest soldat. Ben aprop, la Catedral de Nostra Senyora, Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal.

Anvers o Antwerpen és una ciutat flamenca amb aquitectura medieval a la riba occidental del riu Escalda (Scheide en neerlandès i Escaut en francès). Malgrat estar la ciutat a uns 60 km del mar, al seu port es fa sentir intensament l’efecte de les marees.

Fills de la ciutat són Peter Paul Rubens (1577-1640), del qual es pot visitar la Rubenshuis, i Anton van Dyck (1559-1641). A la catedral hom hi pot contemplar algunes de les pintures de Rubens. La ciutat també és coneguda pels seus famosos talladors i pulidors de diamants, al costat de la majestuosa Estació Central.

Es recordat el saqueig de la ciutat per part dels Terços espanyols l’any 1576; altres ciutats considerades rebels foren igualment saquejades.

Marea baixa i marea alta al port d’Anvers; a les 11,30 i a les 17,30

Castell de Het Steen, a tocar l’Escalda. Del segle XIII, l’edifici més antic de la ciutat; amb l’estàtua del gegant Wapper, que atemoria la població

Detall de Vleeshuis, seu del gremi de carnicers. Racó en altre temps ple de sang animal

Stadhuis o Ajuntament a la plaça Grote Markt

Façana Stadhuis: Mare de Déu (en molts llocs, estratègicament present), escut de Felip II i mà de Silvius Bravo; Antwerpen = “hand werpen”

Detall de les cases dels gremis al Grote Markt

Elfde Gebod, la cerveceria dels sants, a tocar de la catedral

Catedral de Nostra Senyora; en primer pla, estàtua de Rubens

Detall de l’atri catedral: judici final

 

Brugge (Bruges)

Bruges, en neerlandès i oficialment Brugge, creixé com a port als marges del riu Reie, avui canalitzat. La seva època daurada fou del segle XII al XV, d’aquest passat medieval s’en conserva carrers, canals i edificacions. Fou centre internacional del mercat de teixits. Punt estratègic per l’activitat de la Hansa.

El Belfort o torre cívica, típica de moltes ciutats de Flandes, és símbol de les llibertats i drets dels ciutadants; a Brugues presideix el Grote Markt i fou construït el segle XIII. Un carrer més enllà, l’Ajuntament o Stadhuis, de finals del XIV i començaments del XV.

Bruges, com altres belles ciutats (per exemple Praga), sobrepassa el llindar de presència de turistes. Grups i més grups dificulten la possibilitat que ofereix la ciutat de viatjar en el temps i recrear mentalment l’època d’esplendor medieval de la ciutat.

Rozenhoedkaai o Moll del Rosari, amb edificis medievals al costat del riu Dijver. Al fons, el Belfort

Bruges. Un de tants canals

Belfort o torre cívica, presidint el Markt de Bruges

Mercat al Grote Markt de Bruges

Stadhuis

Begijnhof. Les beguines formaven una congregació laica sense vots

 

Gent (Gant)

Gant, en neerlandès i oficialment Gent, ciutat flamenca, amb gran mercat tèxtil a l’Edat Mitjana, rival de Bruges. Durant els segles XVIII i XIX, Gant esdevingué un dels pocs centres industrials de Flandes. La ciutat va ser residència dels Comtes de Flandes i fou lloc de naixement de Carles V. Carles de Gant, nét dels Reis Catòlics i de l’emperador Maximilià I Maria de Borgonya, heretà els territoris pertanyents a aquests. Durant el regnat del seu fill Felip II, a l’any 1576, Gant també sofrí el saqueig dels Terços espanyols.

Graslei o Moll de les Herbes. Port medieval i cases gremials, algunes del segle XII, al costat del riu Leie

Sint Niklasskerk, el Belford i al fons Baafskathedral o Catedral de sant Babó

Belford i Catedral

Al fons, Het Gravensteen, castell dels Comtes de Flandes, construït el segle XII

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: