Capitals de la dita Europa de l’Est: Budapest – 2/4

El Danubi, majestuós i omnipresent, senyoreja de nord a sud la ciutat. A la seva banda dreta Buda, a la esquerra Pest. Més al nord de Buda i davant de l’illa Margarida, Óbuda, lloc de la colonització romana, Aquincum. En el turó central de Buda, d’una manera semblant a Praga, sobresurt el Castell: des del turó del Castell o Várhegy es controla tot. Més cap al sud i al costat de la ciutat antiga, el turó Gellért. Tres ponts centrals  -el de les Cadenes o Széchenyi Lánchid, el de Elisabet o Erzsébet híd i el de la Llibertat o Szabadság híd– permeten  passar a l’altra banda del Danubi, a la plana de Pest, on es troben les grans avingudes de la ciutat, l’Attila útica, l’Andrássy útica, … i l’esplendorós Parlament.

Des del turó Géllert: el Danubi senyorejant la ciutat, ponts Elisabet i de les Cadenes

Des del turó Gellért: el Danubi senyorejant la ciutat, ponts Elisabet i de les Cadenes

Danubi, pont de les Cadenes i Castell

Danubi, pont de les Cadenes i Castell

Al segle V Atila i els Huns varen conquerir i dominar la regió; posteriorment ho feren diferents tribus germàniques, però no fou sinó al segle IX, amb l’arribada de les set tribus magiars, provinents dels Urals, que s’establiren les bases del que serà la cultura magiar o hongaresa. Al segle XIV, després de diferents conflictes, arribà al poder Segismond de Luxemburg, emperador del Sacre Imperi Romà Germànic. Després de 150 anys de dominació turca, al 1686, Hongria és reconquerida i comença el govern dels Habsburg austríacs. A partir del final de la Gran Guerra, Hongria seguirà una trajectòria política similar a la dels txecs i altres pobles veïns: independència, ocupació nazi, ocupació soviètica, tutela soviètica i independència.

 

A Pest, al final de l’avinguda Andrássyi a la Plaça dels Herois, el monument del Mil·leni (de 1896) simbolitza el naixement de la nació magiar i es representen els cabdills de les set tribus que el 896 van conquerir el territori.

El monument del Mil•leni del poble magiar, amb rei i capdills de les set tribus

El monument del Mil·leni del poble magiar, amb rei i cabdills de les set tribus

 

Des del turó Gellért, a Buda, s’obté una impactant perspectiva de tota la ciutat. El nom de Gellért respon al bisbe venecià que al segle XI inicià la cristianització dels magiars. De l’interior del turó emergeixen diferents manantials termals, un d’ells dòna aigua als Banys Gellért. Cal tenir present que Budapest compte amb més de cent banys termals. Un passeig nocturn en un dels molts vaixells turístics ofereix una encantadora mostra de les belleses de la ciutat.

Danubi i Banys Géllert

Danubi i Banys Gellért

Danubi i Parlament

Danubi i Parlament

 

El Castell i tot el turó fou la fortalesa defensiva on es formà Buda i fou el Palau Reial de Buda i residència dels Habsburg; cap a la part nord del turó, l’esglèsia de sant Maties o Mátyás Templom, on es coronaven els reis hongaresos. I rodejant el recinte, la ciutat antiga on vivia la població. Les set torres blanques còniques del Bastió dels Pescadors, una construcció d’inicis del segle XIX, evoquen les tendes de campanya de les set tribus magiars que es varen instal·lar a la plana hongaresa al segle IX.

Detall de l’esglèsia de sant Matías, al turo del Castell

Detall de l’esglèsia de sant Maties, al turo del Castell

Bastió dels Pescadors al turó del Castell

Bastió dels Pescadors al turó del Castell

Bastió dels Pescadors al turó del Castell

Bastió dels Pescadors al turó del Castell

Buda, amb el Bastó i sant Matías, des de Pest

Buda, amb el Bastió i sant Maties, des de Pest

 

A Pest es troba la gran basílica de sant Esteve, del segle XIX i amb cúpula d’estil neorrenaixentista.  I proper a la basílica i a tocar del Danubi, el Parlament hongarès o Országház, obra neogótica de finals del segle XIX, que simbolitza la independència hongaresa.

Basílica de sant Esteve

Basílica de sant Esteve

El Parlament des del turó del Castell

El Parlament des del turó del Castell

 

Sándor Marai: “Pest és plana, jueva, comercial i progressista, mentre que Buda té turons és gentil, residencial i conservadora”. Pest fou centre del judaïsme ortodoxe, conservant vestigis del seu important barri jueu farcit de comerços. Important testimoni és la Gran Sinagoga, la més gran d’Europa,  construïda a mitjans del segle XIX i d’estil bizantí-morisc. Fou destruïda pels nazis i lentament reconstruïda.  El Monument de les Sabates, que es troba a tocar el Danubi i ben a prop del Parlament, recorda la presència i extermini de la població jueva durant l’ocupació nazi.

La Gran Sinagoga

La Gran Sinagoga

Interior de la Gran Sinagoga

Interior de la Gran Sinagoga

Monument de les Sabates, en record de les víctimes del nazisme

Monument de les Sabates, en record de les víctimes del nazisme

 

One Response to Capitals de la dita Europa de l’Est: Budapest – 2/4

  1. Marta ha dit:

    Ha estat un plaer recordar la ciutat on vaig estar d’Erasmus a través de les teves paraules, Llorenç 🙂 Tot i que el professor d’història que vam tenir allà ens insistia molt en què Hongria no és Europa de l’Est, sinó central. Per ell era molt important, i ens ho va argumentar amb gran detall, però ja no me’n recordo. Dins del meu imaginari segueix sent Europa de l’Est, pobres professors… teniu una feina poc agraïda. Records d’una teva alumna de filo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: