Betlem i Masada. Israel (agost 2012 – 4/5)

.

A uns deu km al sud de Jerusalem, quasi amb continuïtat, es troba Betlem (=casa del pa, en hebreu; =casa de la carn, en àrab). Aquí hi naixé el rei David i, mil anys després, Jesús de Natzaret. És una ciutat àrab, molts d’ells àrabs cristians, dins dels Territoris Palestins; des del 1994 està sota dependència de la Autoritat Nacional Palestina; entrar-hi i sortir-ne requereix passar controls. Un alt i extens mur tanca aquests territoris, ben visible des de diferents llocs.

La Basílica de la Nativitat és la més antiga i més ben conservada de Palestina; ja el 325, l’emperador Constantí ordenà edificar una església damunt de la cova. Actualment la cova es troba en la cripta sota l’altar major on una estrella indica el lloc del naixement de Jesús. L’accés a la Basílica és fa per la Porta de la Humilitat. A poca distància de Betlem es pot visitar el Camp dels Pastors, lloc on vetllaven els pastors i els fou anunciat el naixement de Jesús.

Al límits entre el desert de Judea i el desert del Nègueb, a prop del mar Mort, es troba la fortalesa de Masada. Des de la fortalesa, dalt d’un altiplà, fascina la immensitat del desert i el mar Mort. El desert del Nègueb representa més del 60% de la tota la superfície d’Israel; és admirable l’esforç dels israelians per portar aigua i donar vida al desert: així, creant-hi nous kibbuts.

Fou Herodes el Gran qui ordenà refer aquesta fortalesa, amb luxosos palaus en el seu moment. Quan els romans destruïren el Temple de Jerusalem i esclafaren els jueus rebels, Masada esdevingué el darrer reducte. La X legió romana, la d’Hispània, assetjà la fortalesa; malgrat la resistència, fou fàcil pels romans conquerir l’altiplà: any 73. Tots els rebels preferiren el suïcidi a l’esclavitud. Els romans destruïren la fortalesa. Avui és un jaciment carregat de simbologia pel israelians.

Anant cap a Betlem, amb el perfil del mur

Betlem. Mesquita d’Omar i Església

Betlem. La cova del naixement

Sant Jordi i el drac, una imatge costant a Betlem

Pels carrers de Betlem

Betlem. El mur separant els Territoris Palestins

Altiplà de Masada

Desert des de Masada

El mar Mort des de l’altiplà de Masada

Jaciment de Masada

Palau septentrional de Masada

Detall del Palau Occidental de Masada: frescos

Restes de les luxoses termes que es feu construir Herodes i que mai utilitzà

Accés dels romans a Masada i lloc del campament romà

Dàtils en el desert del Nègueb

Deixa un comentari