Del mar de Galilea al mar Mort. Israel (agost’12 – 2/5)

.

Del mar de Galilea reneix el riu Jordà i desemboca al mar Mort; reneix perquè les seves fonts estan a la banda nord del mateix mar de Galilea. El riu segueix un sinuós recorregut cap al sud, separant països: a l’esquerra Jordània amb Transjordània i a la dreta Israel amb Cisjordània. Encara tocant al mar de Galilea, a la seva punta sud i ben a prop de Jordània, Israel i Jordània signaren un tractat de pau el 1994.

Al punt de sortida del riu Jordà del mar de Galilea, visitem un kibbuts. Els kibbuts són comunitats col·lectivistes, autosuficients i igualitàries; inicialment es centraven només en la colonització de terres ermes amb eines eficients, avui assumeixen també activitats agroindustrials. Els que es constitueixen avui s’estableixen al sud del país, en el desert del Nègueb.  El 4% de la població d’Israel viu en aquestes comunitats i hi ha kibbuts de diverses ideologies. En anteriors conflictes bèl·lics han mantingut un rellevant paper defensiu. Hom pot integrar-se en un kibbuts i sortir-ne quan convingui.

Anant cap al sud, es deixa Galilea, es passa per Samaria i s’entra a Judea. En desert de Judea, excepte a les ribes del Jordà, es veu constantment instal·lacions d’aigua per guanyar terreny al desert. Abans d’arribar al mar Mort, es troba Bethabara, el lloc del Jordà on es suposa que Jesús fou batejat per Joan Baptista. Pel voltants, nombrosos camps encara minats d’anteriors guerres.

El mar Mort, el lloc més baix de la terra, està a 392 metres sota el nivell de la Mediterrània amb una llargària de 230 km. Amb un grau de salinitat del 26%, s’hi flota fàcilment i no hi ha cap mena de vida. Al més d’agost i a Kalia, les aigües de les seves costes eren molt calentes.

A un km de la riba occidental del mar Mort i a ple desert, Qumram (Qumeran). Les ruïnes d’un centre religiós jueu, probablement esseni, i les coves on es van trobar els reconeguts manuscrits del mar Mort o de Qumram: fragments de pergamins amb textos bíblics, que es conserven en el Museo d’Israel, a Jerusalem.

El riu Jordà reiniciant el seu curs des del mar de Galilea

Kibbuts Degania, al sud del mar i costat del riu Jordà

Kibbuts Degania, l’escola

Desert de Judea i ribes del riu Jordà

Desert de Judea i ribes del riu Jordà

Cisjordània amb camps de mines i al fons Transjordània, separades pel riu Jordà

El riu Jordà a Bethabara, poc abans de desembocar al mar Mort

Kalia (Qalya). Quasi surant a les aigües del mar Mort

Qumram. El jaciment arqueològic i les coves

En aquestes coves de Qumram es van trobar els manuscrits i altres objectes

Des de Qumram, el mar Mort i Jordània. Pel mig del mar, la frontera

El monestir de sant Jordi al desert de la Judea

Desert de Judea. Un burro beduí a ple sol

Desert de Judea

Jerusalem des del mirador del Mont Scopus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: