Phuket i illes. Tailàndia (Sud-est asiàtic; desembre’10 – 2/4)

En el sud-est asiàtic la natura és gratament fèrtil; la vegetació colonitza el més petit racó. En el sud de Tailàndia, Phuket recorda la provisionalitat de les zones turístiques catalanes dels anys 60; Phang Nga i Krabi evoquen una natura verge si bé modelada per una potent força erosiva.

Tailàndia no ha estat mai una colònia d’anglesos, holandesos, francesos o portuguesos, com si ho han estat els països del seu entorn. Ben curiosament, thai significa “lliure”, i, segons llegeixo, s’entén com a sinònim de dignitat i satisfacció; els thai es senten orgullosos perquè han sabut controlar les ambiciones expansionistes de veïns i de colonitzadors. L’actual rei Bhumibal, Rama IX, governa des de 1946.

El país és majoritàriament (95%) budista (branca theravada, la més propera a la doctrina original de Siddharta Gautama); només una part reduïda de la població és musulmana. Un budisme que porta a evitar matar una mosca o una formiga però que no concep com a contradictori tenir vigent la pena de mort o presó perpètua. L’actitud budista de respecte als animals és ben manifesta; així, en una terrassa exterior d’un restaurant, mentre uns comensals anaven a buscar més plats al buffet, uns confiats  ocells s’aproparen al menjar ja a la taula tot fent un bon àpat: ningú es molestà pel saqueig.

Si que ens va sorprendre l’estil del taxista que ens portà des de l’aeroport a l’hotel de Patong. Una primera parada per posar combustible i mantenir una llarga conversa amb els empleats; més endavant, una segona parada per presentar-nos un individu que s’oferia per organitzar-nos excursions per l’illa; i, finalment, una petició quasi formal de “tip” pels seus serveis.

Què impacta més en un primer contacte? El cablejat elèctric. Miraculós que el feix d’incomptables cables elèctric no provoqui salts continuats de corrent.

Viatjant cap al nord-est de Phuket s’arriba a la baia de Phang Nga; amb les típiques barques es navega cap a majestuosos illots i humils cases de pescadors construïdes a l’aigua damunt de pilots de fusta. S’arriba a l’espectacular illa Ko Tapu, rebatejada amb el nom de James Bond Island. A l’illa veïna de Tum Talu, amb petites canoes és possible endinsar-se per coves marines amb impactants formacions geològiques; el nostre canonista no parava de parlar explicant que la vida és dura, que ha de treballar molt i, òbviament, demanà una bona “tip”. De retorn a Phuket, es pot visitar el temple budista de Suwa Kuha o Cova del Temple, on és venerat un immens Buda estirat. Un gran nombre de micos macacos ronden pels voltants.

Navegant cap al sud-est s’arriba a la província de Krabi, a les illes Phi Phi; illes amb paratges paradisíacs i feréstecs, amb roques bellament esculpides per l’erosió. Banyar-se en les seves cales obliga a portar ulleres per tal de no xocar amb els centenars de peixos de tots colors que tens al voltant. I en una bucòlica platja, la Monkey Beach, un càlid bany en mig de macacos, fina sorra blanca i palmeres.

Detall passeig platja Patong. Phuket

Poble pescadors, Koh Pan-Yi. Phang Nga bay

James Bond Island o Ko Tapu. Phang-Nga Bay

Tum Talu. Phang Nga Bay

Buda a Wat Suwan Kuha. Phang Nga

Phi Phi Island

Ocells, un bon àpat. Phi Phi Island

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: