Tres dades astronòmiques (13 febrer 2010)

.

Tres dades o curiositats astronòmiques citades en la conferència del Dr Josep M Cors, el dia 11 de febrer de 2010, a Girona, amb el títol “Matemàtiques i ombres” i dins el cicle “Experiències matemàtiques a l’abast de tothom”.

Curiositats que van venir al cas tot exposant les bases teòriques d’ordre astronòmic que hi ha al darrera de les ombres projectades en els rellotges de sol. Rellotges se sol que, recordem-ho estan contituïts pel quadrant i el gnomom.

1a dada. Quant temps tarden els astronautes de l’Estació Espacial Internacional a donar una volta completa a la Terra? L’Estació està a una altitud aproximada de 360 km i dóna una volta completa a la Terra cada 90 minuts.

2a dada. Quina és l’excentricitat orbital de la Terra en el seu moviment entorn del Sol? Diem que la seva òrbita és el·líptica, però ben escasament. L’excentricitat és de 0,016.  Això suposa que la distència mitjana Sol-Terra és de 149,6 milions de km (152 milions quan més lluny la Terra i 147 quan més propera).

3a dada. Si regularment (cada dia, cada quinze, ,,,) al llarg de l’any i sempre a la mateixa hora fem fotografies sobreposades del sol obtindrem un analema. Si l’entenem, hem comprés el moviment de rotació de la Terra.Analema a Atenes:
http://www.apodcatala.com/0812/apod081221.htm
 
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: